tisdag

Räddare i nöden: Pumpasoppa med ingefära


Vissa dagar orkar en inte laga mat, igår är tex ett väldigt bra exempel på det. Men även de dagarna behöver ju barnen få i sig någonting. Denna maträtt är en av mina stöttepelare vid sådana tillfällen. Varm, stärkande, snäll pumpasoppa som kräver ca noll ansträngning och i princip lagar sigsjälv.  
Det enda som verkligen behövs för detta recept är en vass kniv för att skära bort skalet på pumpan. Har du bara slöa knivar hemma så lägg tillbaka pumpan, överge denna idé och sträck dig efter makaronerna. 


Pumpasoppa med ingefära

1 pumpa, tex butternut squash
1 stor lök
3-4 vitlöksklyftor
en bit ingefära (ca en halv tumme) 
1 l buljong
cremefraiche eller grädde samt pumpafrön till servering

-Skär bort skalet på pumpan och ta bort dess frön
(proffsen sparar ju dessa frön, rostar upp och serverar med soppan men gud inte jag, mina pumpafrön kommer från en påse)

-Dela i ca 1 cm stora bitar och lägg i en ugnsäker form tillsammans med löken och vitlöken.
-Ringla lite olja över och rosta i ca 1 timme i 175 grader. 
-Lägg pumpan, löken och den skalade vitlöken i en kastrull.
-Häll över buljongen och ingefäran och mixa slät med mixerstav.
-Låt koka upp, salta och peppra

 servera gärna med en klick creme fraiche, pumpafrön och en bit toast.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar