söndag

Dinosauriesallad


Inspirerad av UnderbaraClaras fenomenala tankar kring hur en får barnen att äta bestämde jag mig för att laga lunch tillsammans med tvillingarna idag. Vi kallar denna sallad för Dinosauriesallad (mitt bästa tips för att göra mat intressant är att döpa om den) men den hade lika gärna kunnat kallas "Dagen innan löning i januari"-sallad.

Den innehåller gurka, hyvlad morot, några avokados, ägg, bacon, en liten parmesanskalk, några solrosfrön och sallad. Dvs ungefär allting mina barn skulle vägra äta i vanliga fall.
Men eftersom de stod med mig vid diskbänken och var delaktiga i tillagandet så hände någonting. Medan vi sköljde salladen pratade vi om vilka dinosaurier som kan tänkas gilla den, att en måste tugga just salladsblad jättenoga så de inte fastnar i halsen, att det nog är därför dinosaurier har så många tänder och liknande geniala 3årings-iaktagelser. August stod och gnagde på en bit lagrad ost medan Stanley satte i sig en halv gurka. Mer än halva lunchen intogs vid diskbänken innan de ens hunnit börja ifrågasätta. Helt perfekt. Tack Clara!

Mina tankar kring barn och mat är ungefär: God, näringsrik, varierad, helst ekologisk kost som intas i samlad trupp på bestämda tider varje dag.
Min praktik är ungefär: let them eat cake.

Några gyllene regler håller jag mig ändå till:
-Ingen blir tvingad, vill de inte äta nu så är de hungrigare vid nästa mål. Det jämnar alltid ut sig. (även om timmarna mellan målen blir påfrestande)
-Ingen blir matad, jag tror de var 7 månader när vi började introducera måltider i stav-form à la BLW-metoden.

Sen brukar jag också trixa lite. Jag gömmer nyttigheter som kokosolja i smoothies och ger likt Clara extra energiboostar (grädde i mjölken tex) de dagar de är lite hängiga och mattrötta.

Huvudsaken är att mat inte blir alltför förknippat med negativa känslor, att det får var gott, roligt och lustfyllt (som det är för mig och deras kock-pappa). I sinom tid kommer kosten ändå problematiseras och då tänker jag att det är bra om en har med sig en hyfsat avdramatiserad hållning hemifrån.
(Detta kommer nog bli ännu viktigare för mig när vår dotter föds i april. Hur många procent av våra flickor lider av någon form av ätstörning nu igen? 25%? Hugedamig.)

3 kommentarer:

  1. Haha, älskar skillnaden på teori och praktik! :) Ungefär samma här.
    Jag läste Claras inlägg nu när du länkat, och ja, det är intressanta tips, men vad jag skulle behöva tips om är vad man gör när barnen äter skitdåligt på kvällarna och sen börjar tjata om att de är hungriga när vi lägger dem. Jag vet att det är dåligt att tjata om mat och att man inte kan vinna den fighten, men just på kvällarna måste vi ju få i dem mat. Jag är inte främmande för att ge dem en macka eller gröt efter middagen visserligen, och det hjälper förstås ofta.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja det är sannerligen en bra fråga. :) Vi äter middag kl 17 redan så ett litet mål innan läggning är ofta nödvändigt. Det brukade vara en flaska välling, men nu är det en smörgårs och ett glas varm mjölk (för att hedra min farmor som alltid drack ett glas varm mjölk innan hon somnade:)

      Radera
    2. Mysigt! :) Vi äter vid 18.30-19 och lägger direkt efteråt, så det får väl bli macka, banan eller gröt även i fortsättningen till den som ätit dåligt, det är ju bättre än inget åtminstone.

      Radera